Vragen aan GV Laser

Kan ik een afspraak maken voor een demonstratie?

Jazeker, het is mogelijk om een afspraak te maken om u de verschillende modellen en mogelijkheden van onze lasermachines te laten zien. Neem gerust een eigen ontwerp mee met het beoogde materiaal wat u wilt graveren of snijden. Zo kunt u het proces bekijken en resultaat mee naar huis nemen, inclusief advies welke lasermachine het voor u mogelijk maakt.

Geeft u hieronder uw interesse aan voor een (vrijblijvend) adviesgesprek, telefonisch of tijdens een bezoek aan onze showroom.

Nemen jullie ook snij- of graveeropdrachten aan?

Nee, als GV Laser nemen wij geen opdrachten aan voor (enkele) snij- of graveeropdrachten. Heeft u een opdracht of project, dan kunt u terecht bij een van de volgende partners:

Zijn er ook dealers waar ik de lasermachines kan bekijken?

Jazeker, de machines van GV Laser zijn bij verschillende dealers te bekijken. Zij kunnen u evengoed adviseren over de mogelijkheden van de lasermachines voor uw specifieke wensen. Wilt u dealer worden? Dat kan ook! Neem dan contact met ons op.

Onze dealers

Lambalgerkom 12 3821 RP Leusden Tel: +31(0)6 – 53 85 78 11

Welke laser software raden jullie aan?

Bij iedere machine is het programma LaserWorks inbegrepen. Voor het graveren van foto’s raden wij het pakket PhotoGrav aan, vanwege de eenvoud en goede resultaten. Staat uw favoriete softwarepakket er niet bij? Neem gerust contact met ons op. Wellicht volstaat uw softwarepakket met een aantal aanpassingen.

Lasersnijder softwareWindowsMacOSXLinuxPrijsOpmerking
LightBurn Software$80
InkScapeGratisProfessioneel opensource-vectorillustratieprogramma
Adobe Illustrator€19/mndVectorillustratieprogramma van Adobe, onderdeel van de Creative Cloud
CorelDraw€99Nog steeds populair bij veel mensen
LibreCADGratis
OpenSCADGratis
QCADGratis
SketchUpGratisBasisversie is gratis te downloaden of te gebruiken in de browser
Autodesk Fusion 360$1500Gratis voor studenten, startups & hobbyisten op basis van grootte van het project
DraftSight 2018$149De gratis versie volstaat voor lasersnijders, omdat alleen 2D tekenen is toegestaan
DoubleCAD XTGratis
GIMPGratisHet gratis Photoshop alternatief
EZCadGratisVoornamelijk voor graveer en markeer werkzaamheden bedoeld

Geven jullie ook trainingen of cursussen?

Absoluut. Wanneer u kiest voor bezorging van een lasermachine, dan is een basistraining lasersnijden van ruim 2 uur inbegrepen. Dat is het stukje extra service dat wij graag leveren. Kiest u er voor om de machine op te komen halen, dan tonen wij u eveneens graag de basisprincipes van lasersnijden in onze showroom.

Wilt u zelf aan de slag met lasersnijden met uw eigen lasermachine of die van uw bedrijf? Dat kan ook. Wij bieden een cursus lasersnijden & lasergraveren aan. Voor individuen bij ons in de showroom, bij voldoende deelnemers. Of op locatie in uw bedrijf. De cursus bevat samengevat de volgende onderwerpen:

  • Hoe lasersnijden werkt;
  • Hoe u zelf een ontwerp tekent;
  • Hoe werkt de software Inkscape, GIMP en Laserworks;
  • Welke lijnen snijden, markeren of graveren;
  • Welke materialen u wel en niet kunt bewerken;
  • Hoe u veilig met de lasersnijder moet omgaan;
  • Veel handige tips & trucs om tot een mooi eindproduct te komen.

Ik wil een lasersnijder leasen. Is dat mogelijk?

Ja, het is mogelijk ook een lasersnijder bij ons te leasen. Wij bieden een zogeheten ‘operational lease’, wat betekent dat u in een looptijd van 2 tot 5 jaar de lasermachine van ons ‘huurt’ en mag gebruiken. Dat biedt een aantal voordelen. Het voornaamste voordeel is natuurlijk dat u niet in één keer de aankoopsom hoeft uit te geven. Verder mag u na het verlopen van de lease-periode er voor kiezen om de machine in te leveren, over te nemen of inruilen voor een nieuw model.

Geïnteresseerd in het leasen van een lasersnijder? Neem dan contact met ons op. U ontvangt dan van ons zo snel mogelijk een aantrekkelijk lease voorstel.

Vragen over lasersnijden

Wat is lasernijden?

Lasersnijden gebeurt met een lasersnijmachine. Met behulp van een laser wordt het materiaal ‘gesneden’. Om met een laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Dat noemen we lasersnijden.

Lasersnijden is een betrouwbare en uiterst accurate manier van snijden, en zeker ook een erg rendabele snijwijze. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden. Lasersnijden zorgt voor gladde snijranden en vrijwel geen materiaalverlies. Daarnaast snijden de lasers erg snel, bij niet-metalen tot wel tien meter per minuut! De exacte snelheid is uiteraard afhankelijk van zaken als materiaal, dikte, het lasertype en het vermogen.

De lasersnijmachines behoeven amper tot geen onderhoud en slijten evenmin. Zo is uw investering in een lasersnijder erg snel terugverdiend, en dat zal de winst van elk bedrijf uiteraard ten goede komen.

Wat is het verschil tussen lasersnijden-, markeren en graveren?

Lasersnijden

Lasersnijden is het accuraat en braamloos snijden door verschillende materialen. Bekijk de mogelijkheden.

lasersnijden

Lasergraveren

Met lasergraveren is het mogelijk om teksten, logo’s en zelfs foto’s in verschillende materialen te graveren.

lasergraveren

Lasermarkeren

Bij lasermarkeren snijdt de laser niet geheel door het materiaal, maar laat een lijn achter op het materiaal.

lasermarkeren

Overzicht van materialen voor lasersnijden of graveren

MateriaalLasersnijdenLasergraveren
Hout
MDF
Multiplex
Vilt
Foam!
Kurk
Textiel
Glas!
Spiegels!
Karton
Keramiek
Porselein
Natuursteen
Graniet
Marmer
Pakkingen
Papier!
Trespa!
Hardboard
Metaal✔*
IJzer✔*
Staal✔*
Roestvrijstaal✔*
Aluminium✔*
Edelmetalen✔*
Koper
Messing
Nikkel
Vinyl (Statisch, PVC-vrij)!
Stickers (zelfklevend PVC, flexfolie voor textiel, Supertack, YUPO Tako)!
Wrapfolie (3M Carbon, 3M Supreme, GrafiWrap, Oracal, Oraguard, Hexis)
Legenda:

Geschikt in combinatie met onze lasermachines
Materiaal niet geschikt
! Is mogelijk, maar de resultaten verschillen
* Alleen GV Laser Metal Series

Welke materialen zijn NIET geschikt om te lasersnijden?

De volgende materialen zijn niet geschikt om te gebruiken om te lasersnijden of graveren.

✗ PVC
✗ Styreen
✗ Polyurethaan (PU of pur-schuim)
✗ Spandex
✗ CR/SCR Neoprene (materiaal gebruikt voor o.a. wetsuits)
✗ Polystyreenschuim (EPS, XPS) ook wel: piepschuim
✗ Polypropeen/polypropyleen
✗ Glasvezelversterkte kunststof (GVK) of fiberglass
✗ HDPE/plastic (sap/melk) verpakkingen

Verbrandt of brandt het materiaal aan met lasersnijden?

Afhankelijk van de (snij)snelheid en het vermogen van de laser kan het materiaal lichtelijk aanbranden aan de rand van de snijranden. Het aanbranden kan tot een minimum worden beperkt door het vermogen en de snelheid van het snijden te optimaliseren. Daarbij helpt een goede afzuiging van de rook en dampen tijdens het lasersnijden aanzienlijk. Helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk, maar is sterk afhankelijk van het materiaal.

Het materiaal met tape afplakken helpt niet altijd. Het klevende gedeelte van de tape kan door de hitte zelfs in het materiaal trekken, waardoor het resultaat minder mooi wordt.

Als beste alternatief kunt u het beste het materiaal licht opschuren (als het materiaal het toelaat) na het snijden of graveren om de aangebrande delen te doen verdwijnen.

Waar kan ik voorbeelden vinden om te snijden?

U heeft een mooie machine om mee aan de slag te gaan. Wat is nou leuker dan voorbeelden te downloaden, eventueel aan te passen naar eigen inzicht en deze direct te graven en/of uit te snijden? Zo bespaart u tijd en leert u meteen de fijne kneepjes van het lasersnijden.

Onze favoriete websites vol met voorbeelden en handige tutorials voor maximale inspiratie.

Thingiverse

In de basis een website voor 3D printer bestanden, echter inmiddels heel veel bestanden aanwezig voor de lasersnijder. Wist u dat wij zelf ook verschillende creaties gratis online aanbieden? U vindt ze op ons eigen GV Laser Thingiverse account. Makkelijk om zelf mee te beginnen en om uw lasersnijder onder de knie te krijgen.

Vecteezy

Een website met zeer veel vector-bestanden (direct te gebruiken om te snijden) in uiteenlopende categorieën en formaten.

Templatemaker.nl

Een website met allerlei voorbeelden van diverse figuren en doosjes.

Makercase

Een website waar je in een handomdraai een eigen box of doosje maakt. Geheel met eenvoudige verbindingen, finger-joint verbinding en zelfs met bouten en moeren. Een must have voor iedere lasersnijmachine eigenaar.

Tip: Sommige bestanden zijn niet rechtstreeks in te laden in Laserworks gebruik hiervoor bijvoorbeeld het (gratis) programma Inkscape om de bestanden in te laden, aan te passen en op te slaan in DXF, SVG of EPS voor om te gebruiken in Laserworks.

Heb ik een afzuiging nodig?

Ja, elke laser heeft een afzuiging nodig om de vrijgekomen rook, stofdeeltjes (bij markeren van metaal kleiner dan 1μm) en andere verbrandingsgassen af te voeren. Verder houdt dit de machine schoon en kwalijke luchtjes buiten de werkplaats. Verbrandingsgassen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Voer de gassen dan ook af naar buiten of gebruik het daarvoor bestemde luchtfilter.

Bij het lasersnijden of graveren van bijvoorbeeld kunststof, papier en hout komt er een schadelijke mengsel van stof en organische koolwaterstoffen vrij. Bij het snijden en/of markeren van PVC kan zelfs de zeer gevaarlijk stof zoutzuur (HCl) vrijkomen. Daarom raden we ten zeerste af om PVC te snijden. Niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar HCl tast ook de metalen in de lasermachine aan.

Wat is de levensduur van de CO2 laser?

Iedere laserbron heeft een beperkte houdbaarheid. De CO2 zal na verloop van de tijd verbruikt worden. Het laservermogen neemt met het gebruik langzaam af. De verwachte levensduur van de geleverde CO2 lasers is tussen de 3000-6000 branduren, of te wel 375 tot 750 werkdagen onafgebroken lasersnijden.

Wij leveren ook vervangende CO2 lasers.